mandag den 23. maj 2011

DAG 20


Udsigten

Dagen i dag var en helt almindelig havedag, folk som efterhånden kender mig siger hej og vi talte kort, men ellers kunne jeg koncentrere mig om haven. Og helt alene, eftersom praktikanten er syg. Ganske rart. Det giver plads til tankerne – man tænker godt når man laver havearbejde.



Men det var sejt arbejde i dag, gravede ud til nye stier midt på grunden, jorden var hård og stenet og rødderne begynder også at blive svære at grave igennem. Selvom det gjorde godt med regnen i går, var jorden stadig tør.



Jeg håber virkelig det vil lade sig gøre at komme ned til den anden ende af grunden, men uden tvivl – det kommer til at kunne mærkes i armene. Ideelt set vil jeg gerne nå derned inden Klippe-stenurten blomstrer, men den er godt på vej så det kan blive lidt svært at nå. Går gennem beplantningen derned for at danne mig et indtryk af, hvordan planterne gror og hvor de kan give plads til en sti.



NCC rydningsarbejde fra sidste uge er helt tydeligt bare ikke godt nok – der kommer stadig ledninger og metalstænger op af jorden flere steder. Steder ser det bare grimt ud eller også er det ligefrem farligt. Jeg bliver nødt til at få dem i tale igen.


Havens roser har nydt godt af regnen - og de dufter af dansk sommer! Men faktisk er "Rynket rose" indført fra Kina i slut 1800-tallet og slet ikke spor dansk. Den er i dag endda på den såkaldte 'Sortliste', hvilket vil sige at den skal man gerne bekæmpe aktivt, fordi den er blevet invasiv i den danske natur. 'Invasivt' vil sige den spreder sig med sådan en kraft at den har tendens til at udryde alle andre arter hvor den gror. Set udfra et biologisk synespunkt er det måske ikke så godt, men kigger man på en grund som denne, nyder man i den grad godt af dens nøjsomhed, og som alligevel afgiver sådan en frodighed.




...og der er både pink og hvide roser.